06 November 2013

soalan-soalan lazim.

salam maal hijrah.

waktu sekolah dulu, atau di masa universiti ini, atau di masa kerja nanti. topik yang kita selalu bahaskan adalah:

"siapa lah antara kita yang kahwin dulu?"

soalan tu mudah dijawab.

tapi kita lupa. ada soalan yang kita tak dapat jawab dengan mudah:

"siapa lah antara kita yang akan pergi dulu?"



itu.

30 Oktober 2013

kaki nescafe

waktu sekolah aku ketagih nescafe. sangat. sangat sangat ketagih.

kalaulah ada ujian nafas untuk menguji paras nescafe dalam badan aku, mungkin aku dalam paras bahaya. mungkin juga secara tak sengaja rupanya blood cell aku dah terganti dengan kafein nescafe tu. hmmmm.

zaman-zaman pra-matang dulu, nescafe adalah minuman ruji kitorang. minuman asasi. minuman feveret.

kalau kaya sikit (ataupun kalau junior sedekah), nescafe kami ada ramuan-ramuan tersendiri. campuran kegemaran aku adalah 3 sachet nescafe kuning + 2 sachet milo dalam bottle air 500ml. pakai air water cooler (yang juga minta junior ambilkan). super-cool. lagi sedap dari starbucks.

kalau balik bermalam ja mesti beli nescafe untuk kelangsungan hidup di asrama. kalau tak dapat balik bermalam, aku keluar bandar.

waktu dekat2 spm tu, nescafe lah minuman, nescafe lah ubat tahan mengantuk masa study, nescafe jugak lah minuman tea break lepas study. nescafe jugaklah dos yang aku ambil kalau sakit. dan kalau dapat jawab soalan add math mencabar aku akan hadiahkan diri sendiri dengan secawan nescafe 2 sachet.

oh ya, kami sebagai duta-duta nescafe meyakini dan bersaksi bahawasanya 2 paket adalah standard kebangsaan untuk air 200ml. hell yeahh!



masuk uia

zaman-zaman ni adalah zaman kegemilangan kisah cinta aku dengan nescafe. masa ni lah ada nescafe ipoh white cafe, nescafe neslo, etc etc. bila rasa kaya sikit aku lagi komited untuk melabur dalam bidang pembelian nescafe daripada melabur ke tempat lain. addiction aku bertambah lagi dengan kemudahan (kemudahan?) member2 uia yang semua pun sekepala. orang jual nescafe kat setiap floor nampak tak betapa beratnya pengaruh nescafe ni?
ni nescafe yang kena jual kat bilik cuci. kalau nak ambil je lepastu tinggalkan duit dalam bekas tu.

kat uia ni jugalah aku mencintai produk-produk nestle yahudi yang lain. tak senonoh betul dulu kat smakk jadi pm program untuk palestine, tup tap tup tap pengguna tegar barangan yahudi.

change.
isteri muda?

ditakdirkan Allah aku start consuming herbalife ramadhan tahun lalu. waktu tu mindset aku minum herbalife nak gain muscle nak energy nak sihat and nak cool dan bergaya. tu je. tak mengharap langsung ke-bergantung-an hidup aku pada nescafe ni akan hilang.

dan the best part is; aku tak sedar pun aku dah tak ketagih lagi.

gigih-gigih minum teamix untuk stay up untuk study (study atau saja-saja?). lepastu aku mula lupa dengan diet nescafe aku. benda-benda yang aku cintai selama ni  la hawla wala quwwata illa billah tiba-tiba malas nak makan. itu dia, malas nak makan junk food.

teamix ni ada 2 perisa. lemon and hibiscus dan satu lagi peach. dan oh ya. feveret aku, teamix perisa peach. sedap gila bila tambah aloe vera sikit. rasa english cenggitu.

kekasih gelapku.

plot twist.

sekonyong-konyong aku cuba balik minum nescafe. tapi apa yang jadi? aku masih suka rasa dia. tapi effect dia? nauzubillah.

bila minum nescafe sekarang ni. aku akan sugar high (gula tinggi?). aku tak tahu sugar high ni clinically betul atau tak. tapi bila aku minum, ni yang akan terjadi:


  • parkinson. tangan aku akan bergegar-gegar dan rasa sejuk. kaki pun rasa masyaAllah sejuk.
  • susah nak becakap. lidah rasa malas nak gerak.
  • bodoh. ini serius. bila minum nescafe aku akan jadi bodoh. ya aku akan awake tapi aku tak boleh study atau buat assignment. rasa bodoh gila tak boleh nak gerakkan neuron dalam otak ni haaa (memandai je..). so biasanya bila aku terpedaya dengan diri sendiri untuk rasa taste of nescafe tu, malam dia aku akan termenung je sorang-sorang tak buat apa. lepastu guling-guling kat katil cuba nak tidur; tapi gagal. dan teruskan termenung lagi. repeat sampai subuh.


teamix herbalife.

so apa aku buat untuk stay up? kadang2 hidup yang cruel ni memaksa kita untuk tidur lambat atau tak tidur langsung. contohnya hari ni yang mana implikasi aku tangguhkan buat lab report maka memang aku kena buat sampai larut pagi ni haa. padan muka aku.

aku minum teamix herbalife + NRG tea.


lets skip the clinical part. aku bukan budak medik atau farmasi yang nak berdakwah dengan terms-terms yang saintifik bagai tu. ni adalah testimoni aku sendiri.

aku start consume herbalife adalah pada hari pertama ramadhan 1433. efect dia pada energy masyaAllah over-active sungguh aku bagaikan kanak-kanak mumaiz. kalau aku minum lepas solat tarawih, insyaAllah memang tak tidur lah aku sampai ke jam 3. jadi akhirnya aku tak minum dah teamix ni malam-malam. aku minum waktu sahur dan iftar. sampai sekarang kalau dah niat puasa esok, malam ni tak minum teamix dah.

bonusnya; boleh bakar lemak jugak!

NRG tea.



kalau teamix tu lebih kepada energy dan bakar lemak. NRG ni pulak lebih kepada otak. again, aku pun tak tahu apa reaction yang berlaku biologically dalam badan manusia sebab aku hanya insan student engineer biasa. yang aku sedar bila minum NRG ni kita lebih senang untuk fokus pada satu2 task tu. haaaaa kalau nak buat assignment atau study bagus sangat lah tu kau orang minum NRG ni.


wrap up.


  • nescafe membuat saya dumb.
  • herbalife teamix -by Allah's will- buat lebih saya lebih energetic.
  • jika anda nak, saya adalah herbalife coach. saya boleh membantu anda untuk lebih sihat. 
  • 0145561756 yes itu number saya dan yes anda boleh call number itu jika berminat! (pada produk bukan pada tuan punya badan-harap maklum)


yours truly, 
lukman awaluddin,
30/10/2013
4am
fueled by herbalife. (dengan kuasa Allah)

27 Oktober 2013

tips: bagaimana untuk terbang murah

berjaya beli tiket murah adalah perasaan menang jackpot versi halal bagi saya. setakat ni, kejayaan terbesar saya yang diukir di lembaran sejarah (atau lembaran wall fesbuk) adalah kemenangan membeli tiket air asia kl-kk return flight dengan harga RM56 sahaja. RM28 sehala untuk perjalanan 1,622 km.




so berdasarkan kajian yang saya buat dan baca, ini adalah tips-tips untuk dapatkan tiket murah.

1. beli pada masa yang sesuai

penerbangan domestik-beli 21 hari sebelum depart.
penerbangan antarabangsa-beli 11-12 minggu sebelum berangkat.

beli terlalu awal mungkin menyebabkan kita terlepas major deals yang akan dikeluarkan. beli terlalu lambat akan merasai risiko harga mahal. atau lebih teruk lagi, tak dapat langsung tiket. promo biasanya dibuat dalam 11 minggu sebelum depart.


2. beli tiket pada hari selasa bekerja.

airlines akan update harga mereka biasanya setiap minggu. dan mereka takkan update pada hujung minggu kerana masa tu ramai yang sedang membuat transaksi pembelian. selasa adalah hari update mereka. mengikut lagenda, masanya pula adalah jam 7pm GMT.

3. terbang pada hari selasa atau rabu.

hari selasa dan rabu adalah hari yang paling sedikit umat manusia akan travel (kecuali cuti).
-passenger xramai. airport lebih selesa.
-bila passenger xramai, xramai jugaklah yang buat hal. flight attendant dan akak kaunter lebih ceria.  saya suka. heee
-biasanya tiket weekdays lagi murah dari weekends.

4. compare price.
ada banyak internet tools untuk compare price. kadang2 harga companies yang kita tak pernah dengar tu lagi murah. dan biasanya airport yang lebih kecil tu lagi murah (lcct).

5. jangan gedik.
untick untuk insurans daripada airlines. kalau anda treveler, gunakan insuran yang cover travel anda, bukan setakat cover penerbangan saja. kalau jarak perjalanan dekat (less than 3 hours), tak perlu beli makanan berbayar. 

6. delete cookies anda.
fakta ni saya sendiri pun tak tahu sejauh mana kebenarannya. tapi apa salahnya kita delete saja?

kita terima saja fakta ini--airlines mahukan semaksima mungkin duit dari poket (atau kredit kad?) anda. mereka cipta algoritma yang superkompleks untuk itu. tapi algoritma yang anda perlu pakai adalah:

trajis. desperat.
solo travel to bandung, indonesia.


20 Oktober 2013

minimalis empat.

ceritanya tadi saya makan wendy's bersama sahabat saya.

tengah makan fries tu, saya cuba tunjuk pandai (dibaca: minta puji) pada sahabat saya. saya tunjukkan beliau saya ini wikipedia bergerak.

"entree ni bahasa french yg bermaksud entrance. dish yang kena served sebelum main dish....bla bla bla... entree ni sepatutnya masin untuk bagi kita berselera. sebab tu lah entree biasanya fries, soup of the day....bla bla bla"

selepas habis saya bersyarah. saya rasa bangga. tiba-tiba sahabat saya buka mulut.

"wendy's ni sebenarnya ikut sunnah nabi je. nabi letak garam kat mulut sebelum makan. wendy's letak garam dekat potato. tu je "

padu. power.

19 Oktober 2013

mari mengkaji jenis-jenis permusafiran aku.

aku bukan jenis budak aktif kat sekolah. kat laporan kokum aku pun aku just boleh bangga dengan pencapaian 'sukan' aku sampai ke tahap negeri - johan kawad kaki msss. sukan lah sangat. but lately aku jumpa survivor soul dalam diri aku.

hashtag-cewahhhh

aku travel person + solo adventure. bukanlah adventure sangat sampai panjat gunung segala. sebabnya badan aku ni bukan nak tough sangat pun. kalau kat rumah orang gaji jugak yang angkat tong gas tu, kalau harapkan aku, heh. hopeless.

aku lebih kepada surviving adventure. letak aku kat mana2 tempat dan aku -insyaAllah- akan figure out macam mana nak hidup. so mari kita mengkaji this-self acclaim- jenis permusafiran aku!


i.  family trip.
jkt-bdg. macam biasalah- fotografer memang takkan masuk gambar punya.


jumpa gambar lama beb

family trip adalah sejenis trip yang paling aku gemari sukai dan cintai!! the main reason adalah ofcourse sebab dengan family sendiri lah kan? bila jalan dengan family rasa dia lain sikit daripada jalan dengan kengkawan ni. dan point paling penting, tak perlu nak berbajet hahaha. sumuanya fully sponsored.

ii. trip dengan travel agent.



sebenarnya aku tak pernah langsung ber-travel agent nih. seriusli sebab memang semua famili members aku terdiri daripada mereka-mereka yang tidak menguntungkan profession travel agent ni. *sori anda-anda yang kerja travel agent wahahaha*

jadinya pengalaman terdekat aku dengan travel agent ni bila trip dengan famili herbalifers ke bangkok hari tu. bila dengan travel agent ni best jugak lah sebab ada makhluk yang akan terangkan pasal benda-benda sekeliling kita tanpa kita bukak wikitravel dan tripadvisor.com . tapi personally aku kurang nak suka bila itinerary kita perlu ikut waktu kerja mereka. dan biasanya (biasanya-tak semestinya), interest kita tak sama. kita suka fotografi-fotografi ni haa tapi dia bawak pegi universiti. jadah.

iii. travel dengan kawan-kawan.

bukanlah trip sangat pun

ni kawan-kawan herbalifers yang supercool

aah mereka lah ni. yang kool tadi tu.

yang ni sumpah osem, tak kisah lah dalam malaysia ni gak ke atau luar mesia ni. bila dengan kawan kita boleh lepak puas-puas. boleh buat parti liar ---tetapi tanpa alkohol dan gadis penari tiang--- dan boleh buat kerja gila. biasanya kalau travel dengan kawan-kawan lelaki ni memang tak perlu tidur malam sebab bila beberapa otak masuk air bersama, maka terhasillah perangai-perangai yang nauzubillah bukan calon menantu langsung!

iv. solo trip. loneranger. solo traveler. sukati korang lah nak namakan apa pun.

loneranger ke bandung.

yang ini! aku takkan tulis macam mana perasaan dia. korang kena test sendiri lepastu tulis kat blog masing-masing. sekian.

v. solo ride.

somebody said siam?


yang ni aku baru je rasa sekali dan ya Allah subhanallah. doakan aku murah rezeki untuk beli motor baru dan buat solo trip ke siam pulak.

pleaseeee.

----------------------------------
Q&A:

Q: kenapa prefer solo trip bukan group trip?
A: sebab belum kahwin. lepas ni insyaAllah dah kahwin aku akan buat travel secara couple pulak. dah ada 9 anak nanti buat 'lawatan sambil belajar kelas' pulak.


Q: if Allah bagi rezeki. what is your plan.
A:

1. kembara ke tanah suci. ikut jalan darat. pakai motor.
 2. backpacking ke europe. kali ni dengan perancangan penuh. macam enawati buat ni.

3. merentasi europe. by bicycle. inspired by zahariz. do check his blog. http://zahariz.wordpress.com/


4. to travel with you! yes you who read this! *wink wink*




18 Oktober 2013

minimalis tiga.

semalam kita sedih kerana tak mampu untuk berqurban menumbangkan lembu. 

atau kita sedang beremosi untuk menewaskan yahudi.



tapi sebenarnya dalam diri kita ni ada perangai lembu yang masih belum ditumbangkan.

atau ada keegoan yahudi yang belum ditewaskan.

17 Oktober 2013

“Well, I made a difference to that one!”

ceritanya macam ni.

ternyata lagu sudirman "perjalanan jauh tak ku rasa" itu penipuan semata-mata. letih kut ride 7 jam. balik daripada kedah, area-area tg malim ada sebuah kemalangan kecil di lorong kecemasan. motosikal sebijik. eksiden jatuh sendiri. yang eksiden tu perempuan umur-umur 40-an macam tu. aku rasa aku waktu aku sampai tu kejadian mungkin dah berlaku 5 minit dah.

tapi baru sorang je brader yang tolong akak tu. kita namakan brader ni brader A. dia datang lagi awal dari aku. aku rasa dia mesti budak surau ni, dia tolong akak tu tenangkan diri. "sabar kak... mengucap kak..." akak tu pulak tak pandai nak senyap asek "kenaapalah jadi macam ni?" "macam mana boleh jatuh ni?".

aku sampai ke tempat kejadian. dan alhamdulillah aku memang kurang fungsi pun. apa aku boleh buat hanyalah menghalakan lampu motor ke tempat akak dan abang A tadi.

12 saat lepas aku sampai. datang sorang lagi brader ni brader B bukan nama sebenar. brader ni punyalah tinggi ilmu 'what to do' di dada. semua dia setel satu2. dia ambil henfon akak tu n beg duit akak tu lepastu dia letak kat depan akak tu supaya akak tu nampak. lepastu brader tu telepon plus careline bagitaw tentang kejadian tu. brader ni punya pro-aktif dah macam staff lebuh raya je aku tengok.

dan sekali lagi. aku tiada fungsi kat tempat tu. keje aku buat isyarat untuk halang moto lalu lorong kecemasan tu. tu je.

lepastu family akak tu pun sampai. dan berlaku lah scene-scene klise "ya Allah anak akuuu!!!", "kenapa jadi macam ni  ______ ?(insert name here)". tup tap adegan-adegan tak penting berlaku maka datanglah abang staff lebuh raya plus tu. tolong tengok motor. tengok akak tu. telefon ambulans. ambulans datang. setel.

dan sekali lagi. aku tiada fungsi langsung kat tempat kejadian tu.

lepas semua dah setel barulah sesi ice breaking dengan brader A dan brader B mula. masa tu lah aku tahu, waktu brader A stop kat tempat tu, akak tu dah jatuh dah. rupanya brader B dah stop tepi jalan tu immediate lepas brader A stop kat sana. tapi brader B tak turun dari kereta sebab brader tu takut eksiden tu just lakonan untuk kes samun n rompak (syukurlah malaysia masih aman). dalam 5 minit lepastu baru aku datang n aku terus ke tempat akak tu tadi. masa tu barulah brader B yang proaktif tu turun kereta.

------------------------------

blog ni blog lagho. tapi aku cuba masukkan unsur-unsur pengajaran daripada cerita diatas agar anda-anda semua tidak menarik kaki aku di padang mahsyar kelak atas kesalahan merugikan 5 minit masa anda-anda sekalian membaca entri tidak berfaedah.

aku rasa aku lah paling useless waktu tu. tak berfungsi. tapi sebenarnya kalau aku tak berhenti kat tempat tu, brader B tu takkan keluar dari kereta. which is brader tu lah paling banyak fungsi waktu kejadian tu.

macam tu lah hidup kita ni. kadang2 kita rasa tanak untuk buat sesuatu benda tu sebab kita yakin apa yang kita buat tu tak bagi impak pun untuk sistem yang lebih besar. kita potong que kat jalan tapi kita sedapkan hati kita "alahhh semua orang pun potong gak". kita buang sampah merata-rata sebab orang lain pun buang jugak.

macam the starfish story, “Well, I made a difference to that one!”

macam tu.

29 Julai 2013

kita pergi sama-sama ok?

assalamualaikum, awak.

kita dah lewat ni,

mari pergi?

kita pergi sama-sama.



ohhh terlewat sangat ni,

kita perlu lari.

lari sekuat hati.

lari.

lari lagi.


kita ke mana ni?

kita ke sorga.

hohoho.

kita cari lailatul qadr ya!


yukkk!!!




inspired by @budaktomato

14 Julai 2013

post ini tidak memberi sebarang kebaikan untuk anda.

bismillahirrahmanirrahim. assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, salam wahid malizia. kaifa haluka? kaifa imanuka? kaifa iftaruka? kaifa candy-crush-level-uka? ismi lukman alwasim, ma ismuka? kepayas.

alhamdulillah, entry kali ini dimulakan dengan riak dan ujub takabbur pandai bahasa arab yang bertingkat tingkat. so macam mana 6 hari berpuasa? soalan mantap sepatutnya aku tanya adalah "bagaimana iman kita akhi?", tapi memandangkan audiens saya pun iman rapuh seperti saya maka saya spin soalan itu kepada "bagaimana iftar semalam, dudes?".

ahhh tak payah tanya. kau dah instagramkan makanan kau semalam. ye lah, di zaman pasca kemodenan ni semua umat manusia merasa bertanggungjawab untuk menginstagramkan (atau bahasa yizlamuk nya iftargram) apa yang mereka masukkan ke dalam mulut untuk menjadi hint apa yang bakal keluar di punggung nanti. dulu ayah selalu ajar baca bismillah sebelum makan, sekarang ajaran terbaru untuk kita sematkan dalam qalbu adalah baca bismillah-ambil insta-sebelum makan.

beginilah, kawan saya ajar jangan tulis blog kalau tidak memberi kebaikan kepada ummah, jadi saya selitkan sedikit unsur pesan memesan juga dalam post ini.

-----------
banyakkanlah menderma

menderma lah kepada anak yatim, jika anda tidak menjumpai mereka, menderma kepada anak rais yatim.

sekian
-----------


jadi kepada anda yang sudah membaca sebanyak ini, sesungguhnya anda buang masa.

10 Julai 2013

2 litres of mineral

oh ini bukan satu lagi drama jepun.

tak, bukan movie pun.


kemon babes. ini kan ramadhan, takan aku nak blogging tentang cerita jepun. lagho weh nak tengok heavy aurat pulak ramadhan ni.

light aurat? kemon kita di malaysia. islamisasi berdefinasi beda di sini.

============

life hacking tips.
korang rasa nyah-hidrat bila berpuasa? korang tak faham apa itu nyah hidrat? korang bajet, nyah hidrat boleh ditafsirkan secara lughawiyah sebagai dehydrated. jadah korang ni muka jawa nak juga aku cakap inggeris.

1. bawak air mineral 2 liter ke masjid. untuk menambahkan efek bergaya sila guna bottle herbalife. boleh lah anda ujub dengan efek tekan-dan-terbuka dekat botol bpa-free yang baru tu.

2. minum. bawak bukan untuk ujub riak takbur semata2. fungsinya untuk minum. minum waktu selawat. jangan minum waktu solat pulak, nampak sangguh anda gagal fiqh.

3. lepas solat tarawih get20keep20 dan solat witr, join tadarus.

4. buka lid botol anda. sekarang anda sudah ada air bacaan alquran untuk anda minum dah hidratkan diri anda.

bukankah ini adalah cara yang terbaik untuk hidratkan diri anda? hidrasi dengan air yang dibacakan ayat suci.

cemtuhaaaaa

ramadan kareem, allahu akram!

20 April 2013

lukman's guide: how to start a change.

dua tiga kali juga aku cuba untuk buat entry ni. tapi bila sampai ke perenggan kedua aku back space kan lagi semuanya. dan lupakan impian aku untuk tulis entry ini.

dua minggu kemudian aku cuba lagi. tapi sebelum tekan publish aku delete lagi entry seperti ini.

ahh mengada.

aku betul2 rasa tak layak untuk tulis entry kali ni. pasal 'change' bukan frasa yang aku selalu buat. i mean change in positive way. attitude lah. bukan setakat #UBAH.

jadi bila aku tersilap atau entry ini tak bagi manfaat untuk anda, lupakan saja. antara niat aku buat entry ni adalah untuk beri aku tekanan untuk terpaksa berubah. kerana aku sungguh liat orangnya.

dan aku pun dalam proses untuk berubah. dan entry ini adalah untuk diri aku sebenarnya. semoga aku sentap dengan tangan sendiri. mohon kalian doakan aku untuk berjaya.

ahh mengada lagi.

*ambil mikrofon*

**************************
bismillah.

how to change?

1.
now. kalau dalam diri ada perasaan untuk berubah, terus lakukan. kalau perasaan tu terdetik di masjid, keluar dari masjid terus sedekah kat tabung masjid. dua puluh sen pun dua puluh sen lah. kalau terdetik mahu berubah tu di katil. bangun dari katil.

kita ada pilihan untuk berubah secara mendadak ataupun berubah secara perlahan. tapi untuk tangguhkan perubahan bukan dalam pilihan kita.

2.
baca. kalau nak berubah tanpa ilmu kita nak berubah jadi apa sebenarnya? yes banyakkan membaca. hidup kita ni semakin hari semakin matang. apa yang kita baca 5 tahun lalu tidak memberi kesan yang lebih seperti jika kita baca ayat yang sama hari ni. kerana diri kita lebih cerdik untuk absorb sesuatu ilmu.

abaikan kekemasan


3.
buat sesuatu. bila nak berubah cari persekitaran yang memungkinkan kita untuk berubah. kalau mahu berubah dengan mengikuti gaya keras sekolah pondok (psantren) pergi sekolah pondok. kalau mahu berubah dengan gaya tabligh join  tabligh keluar 3 hari. kalau mahu berubah dengan persekitaran club, maka join club2 yang memungkinkan (apperently bukan kelab malam), kalau mahu berubah dengan business maka bergaul dengan mereka yang berjaya.

bukan mahu berubah tapi duduk di bilik menghadap komputer sahaja *macam aku*

aku suka berurusan dengan businessmen yang positive. kalau masuk ke taxi aku suka bercerita dengan driver yang positive, kalau sewa kereta biasanya penyewa itu orang positive walaupun student lagi. kawan-kawan aku di internet marketing pun ramai yang positive.

dan aku pilih untuk di herbalife, kerana community di herbalife sangat positive. bila down kami bagi semangat sesama sendiri, bila business slow kami bakar (ini aku selalu kena haha). bila sedih kami tenangkan, bila hepi, ahh kalau hepi semua jadi hepi lah.
my herbalife family

mereka memaksa aku untuk berubah. yeah literally. 
orang yang aku hanya jumpa di fesbuk akhirnya jadi antara orang penting dalam hidup aku.
ok aku tahu ayat aku macam gloomy sikit. tacing cenggitu.

well, i cant force u to change or anything. aku hanya doa untuk kita semua menjadi #BetterMuslim.

aaaaand by the way, kalau anda tak faham point ketiga takpa. esok kita boleh rasa sama-sama. sebabnya esok ada event herbalife wuhuuuuu!!!

*tukar nada gembira sikit*

mari anak muda sekalian! esok adalah gen-H sts. sabaq genH tu kebenda senanya? genH ni adalah herbalifers yang berumur antara 20-30tahun. so sts esok ini amat wajib pergi. lebih penting dari penamaan calon tu hahahaah.
-





19 April 2013

Sudut pandang.

Bismillah.

Movie.

Jika anda tanya tentang khabar blog ni,  adakah masih akan ada lagi entry musafir di bumi bandung atau tidak. Jawapannya adalah ya. Sudah lah bertanya tentang blog ini sesungguhnya blog ini sihat. Tanya khabar tuan blog ini pula kerana tuan blog ini lebih memerlukan keprihatinan anda.

Aku suka tengok semula movie movie lama. Walaupun pengakuan "aku suka tengok movie" ini pengakuan yang bisa membuatkan makcik makcik yang baca blog ini membatalkan niat untuk menjodohkan aku kepada anak mereka.  Tapi tak kisah lah.  Nanti aku buat satu entry lagi untuk memuji diri sendiri, insyaAllah makcik2 sekalian terpikat lah semula.

Eh ke mana tadi? Ooh movie.

Antara asbab terbesar aku untuk tengok movie lama2 pasal zaman aku tak faham jalan cerita filem tu waktu aku tengok sebelum mumaiz dulu.

Faham x? Ok aku cuba state balik.

Dulu Aku tak faham Inggeris. Jadi aku tengok aksi saja tak faham pun cerita.

Faham? Bagus. Susah amat ada readers yang mahu aku berterus terang ni.

Jadi bila tengok filem star wars, baru aku tahu itu filem sedih. Tengok back to the future, aku faham konsep masa.  Tengok batman, aku faham siapa jahat sebenarnya. Tengok video dewasa? Ishh apa anda fikir ni?

Filem itu tetapi sama. Tapi kita yang sudah berubah. Aku mula lihat dari perspektif  lain.  Bukan setakat perspektif hero-pukul-penjahat semata.

**********

Ok perenggan tadi tiada ilmu langsung. Di sini baru ada mesejnya.

Tadi khutbah Jumaat di Shah mosque iium. Khatib dari USA. Background dah lupa.

He khutbah kan tentang hadis '5 perkara'.

Alaaaaa hadis biasa yang kita dengar tu lah. Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara. But then today aku faham hadith tu dengan perspektif sedikit luar biasa aku.

Kadang2 kita minta pada Allah macam macam.

Tapi kita kita tak sedar. We DONT even request for what we have now. Dan kita masih x bersyukur.

Thousands or more parts in our body help us to live. Kita tak pernah request pun agar jantung kita bergerak. Kita tak pernah request pun agar saluran urat kita mengalirkan darah.  Kita tak pernah request pun agar usus kita mencerna makanan. Kita tak pernah request bulu mata untuk halang mata dari habuk.  Kita tak pernah request kan?

Kita tak request kereta kita tak kena curi. Kita tak request sahabat2 yang supportive. Kita tak request macam2 yang kita ada hari ni. Yet kita enjoy menggunakannya.

Pernah kita isi borang A borang C dan dapatkan pengesahan dari ketua kampung dan promotion dari yb supaya jantung kita berdegup esok?

But today kita hidup dengan jantung, urat, muscle,  famili dan sahabat yang kita tak request untuk terus hidup. Yet kita tetap tak bersyukur.

********

Cuba bayangkan, anda bangun tidur esok hanya dengan apa yang anda syukuri hari ini.

********

Lukman awaluddin,
Shah mosque IIUM,
2:42pm. 19th April 2013.

23 Mac 2013

Pengembaraan epik day 1.8

Ceh. Day 1.8 . Mengada betul satu hari pun ada 3 fasa penceritaan.

Day 1.8 masih lagi di ketinggian 8k kaki altitude.

Maka selepas itu macik indon tersebut pun mengambil seat yang dibelakang sedikit. Karamah doa tu bukan lah tapi doa aku didengari. Dan akhirnya aku dapat satu row 3 seat.

Awyeaahhhh.

Tammat hari 1.

Cisss. Pendek gila entry haha!

22 Mac 2013

Pengembaraan epik. day 1.5

Latar belakang masa:10.30 malam
Latar belakang tempat: kapal terbang. Altitude 80k feet.
Latar belakang watak: aku. Seorang makcik indon dan 2 anak kecil.

Dan mereka bertiga merupakan jiran seat aku di flight tersebut.

Bila masuk cabin baru aku sedar seat aku nombor 4c. Oh baiknya air asia dia bagi aku hot seat kaler merah.

"Good boy air asia. Good boy"

Sedang aku puji dalam bahasa inggeris tu lah tiba2 3 orang anak beranak tu minta permisi mahu masuk ke seat 4a dan 4b.

Lantas pujian dalam bahasa melayu aku tadi berubah kepada munajat kepada tuhan menggunakan bahasa ibunda.

"Ya tuhan jangan lah budak ni menangis. Amiin"

Dipendekkan cerita. Munajat tadi berubah kepada

"Diamlah baby woiiii!"

*serius entry ni lebih menarik dengan gambar sekali. Tapi aku malas nantilah guna letop baru bubuh*

21 Mac 2013

Perjalanan epik day#1

Jadi niatnya aku nak mengimarahkan blog ni dengan menulis liku2 kehidupan aku kali ni.

Niatnya.  Kita tengoklah nanti apa yang jadi.

20 mac 2013
6pm

Aku memang juaranya procrastinating. Aku ada masa sepanjang hari tapi jam 6 jugaklah baru mahu terkinja2 mencari money changer dan poncho. Sepatutnya aku tukar duit di pwtc tapi dengan kebijakan aku melambatkan benda (ability utama) akhirnya aku tukar di kl sentral saja. Beli poncho, beli reload celcom di tujuh sebelas dan buang reload tu di tong sampah tujuh sebelas itu juga.

Ya. Reload dalam bentuk resit agak celaka kerna mengundang keentengan.

8pm.

Sampai di lcct (baca:tambang murah punya airport). Aku selesa travel by bus. Murah n murah. Of course pasal itu saja tiada rahsia lain saya kan penjimat super handal. Kononnya.

Dalam bas sempat berkahwan dengan faizal (atau fazli, nama macam tu lah). Dia mahu berjimba dengan sahabat handai dia. Dia  cakap plan mahu ke sabah tapi since pencerobohan so dia dan kawan2 dia ke sarawak. Dia cakap dia mahu tengok flora flora. Aku cadangkan dia pergi bilik aku saja kerna bilik aku pun ada pokok. Dia ketawakan idea aku. Jadi aku suu'us zhon memikirkan dia bukan nak tengok flora pun, dia nak mengurat aweks iban.

*sepatutnya disini ada gambar pokok dlm bilik aku. Tapi aku xpandai nak tampal. Kamu orang tengok sendiri lah ya di instagram.

10pm.

Ikut itenary aku depart jam 10.05. Terima kasih kepada air asia melambatkan sampai 30 minit.

*cerita berhenti sekejap. Mana boleh main internet dalam kapal. Kau orang stay tune saja dan tweet2 lah pasal blog ni agar aku rajin nak sambung cerita srterusnya*

Spoiler alert: next cerita agak pedophile sedikit. Tentang aku dan kanak2 bawah umur.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...